19 Νοεμβρίου 2009

Ένα Τρομερό Τεράστιο Κορεάτικο Σχέδιο...

Όπως πολύ καλά το γνωρίζεις, δε ζει όλος ο κόσμος σε μέρη με μαλακές αμμουδιές, θερμαινόμενες πισίνες και θέες στην Καλντέρα. Υπάρχουν και εκείνα τα άλλα μέρη στον κόσμο, τα συσκοτισμένα και σκοταδιασμένα, τα μυστικοπαθή, για τα οποία λίγα ξέρεις και λίγα ακούς συνήθως. Σκέψου Βόρεια Κορέα. Κάθε πότε μαθαίνεις ένα κουτσομπολιό για τη Βόρεια Κορέα; Εκεί οι άνθρωποι ζουν αλλιώς, δεν ξέρω πώς, αλλά κάτι στον τρόπο ζωής τους και στις ιδέες τους, τους έσπρωξε να συλλάβουν, να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν αυτό εδώ το project:

Είναι το Ryugyong (ριουγκιόνγκ;), το τεραστιότερο τεράστιο ξενοδοχείο της Βόρειας Κορέας και ένα από τα τεραστιότερα κτίρια ever και ... αυτά. Είναι μεγάλο. Οι καλοί Βόρειοι Κορεάτες ξεκίνησαν να το κατασκευάζουν για να σκάσουν οι εχθροί τους και θα ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο στις μέρες του, αν ,βέβαια, είχε τελειώσει στην ώρα του. Αλλά, ξέρεις τώρα πώς είναι αυτά τα μεγαλεπίβολα σχέδια, το κτίριο έμεινε στην κατάσταση που το βλέπεις από πάνω για δεκαέξι ολόκληρα χρόνια, μισοτελειωμένο και καημένο με τα αμέτητα του παράθυρα να χάσκουν. Η κατασκευή ξεκίνησε ξανά το 2008. Πάρε μερικά εντυπωσιακά νούμερα για να καταλάβεις για τί πράγμα μιλάμε. Το Ryugyong :

- αποτελείται από 105 ορόφους, ήτοι 330 μέτρα ύψος και συνολικά 360,000 τετραγωνικά μέτρα.
- κατέχει την 28η θέση ανάμεσα στα ψηλότερα κτίρια του Κόσμου.
- προβλέπεται να έχει 3000 δωμάτια.
- κόστισε 750.000.000 ντόλαρς μέχρι το 92 που σταμάτησε η κατασκευή.
- ξεκίνησε το 1987 και θα ολοκληρωθεί (θα ολοκληρωθεί;;) το 2012

Το Ryugyong έχει λάβει τις εξής τιμιτικές διακρίσεις: το "Καταραμένο Ξενοδοχείο" (BBC), το "Χειρότερο Κτίριο στην Ιστορία της Ανθρωπότητας/του Κόσμου"(Esquire / The Independent), ένα από τα πιο άσχημα κτίρια στον κόσμο, σύμφωνα με το Travel and Leisure. Not too bad indeed!

Δες ακόμα μία φωτογραφία για να καταλάβεις πώς μοιάζει σήμερα με τη γυάλινη του πρόσοψη: photo via the - fantastic- work of youngsquare.com

Και ένα ωραίο και creative video εμπνευσμένο από το Τεράστιο Ξενοδοχείo:

1 σχόλιο:

  1. up up up and away! Tι μανία είναι αυτή με τα ψηλά κτίρια τελευταία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails